Breda | Den Bosch

9 tips om indruk te maken met jouw CV

Het kan in de huidige periode lastig zijn om een stage of baan te vinden. Het is daarom belangrijk dat je je kans grijpt bij iedere passende vacature. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw CV ertussenuit springt? In dit artikel geef ik je 9 tips om indruk te maken met je CV!

Tip 1: Kies een professionele foto

Regelmatig zien wij CV’s voorbij komen met daarop hele informele foto’s. Uiteraard zijn wij een informeel team, maar het staat niet zo professioneel als je solliciteert met een foto waar je vriend(in) vanaf geknipt is of waar je met een glas wijn op het terras zit. Kies daarom een professionele foto, het liefst met een neutrale achtergrond.

Tip 2: Let op de naam van het document

Dit is misschien een detail, maar persoonlijk letten wij er bij eRocket wel op: de naam van het document. Geef je document het liefste een naam als voornaam + achternaam + CV. Heb je een CV van iemand anders gekopieerd, vergeet dan zeker niet om de naam aan te passen 😉. Wat we ook nog weleens zien is dat de naam van het ‘thema’ uit bijvoorbeeld Canva nog in de documentnaam staat. Kleine moeite om aan te passen, maar komt toch net een tikkeltje professioneler over.

Tip 3: Let op het bestandstype

Heb je jouw CV in Microsoft Word gemaakt? Zorg er dan voor dat je het bestand exporteert naar PDF format. Een Word document kan er namelijk op iedere laptop/desktop anders uit komen te zien en je wilt niet dat je CV er rommelig uit gaat zien. Dit geldt eigenlijk voor alle belangrijke documenten. Persoonlijk heb ik dit een aantal jaar geleden geleerd toen ik mijn afstudeerscriptie ging printen vanaf een andere PC (zonder deze geconverteerd te hebben). Is een wijze les geweest🙂. Bij je CV zal het minder drastische gevolgen hebben, maar ook dit is een kleine moeite.

Tips om indruk te maken met je CV

Tip 4: Staat alle relevante info erin?

Heb je een superleuke vacature gevonden en wil je gaan solliciteren? Controleer dan even of je CV alle relevante informatie bevat. We komen regelmatig CV’s tegen die er erg mooi uitzien, maar waar bijvoorbeeld niet op staat wanneer iemand geboren is of waar hij of zij woont. Dit vinden wij vaak toch wel interessant om te lezen.

Tip 5: Toon jij je kwaliteiten als ze niet super zijn?

Kies je ervoor om kwaliteiten aan te geven met bolletjes of iets soortgelijks? Ik adviseer dan om de minder goed scorende bolletjes weg te laten. Ben je bijvoorbeeld heel goed in Engels en Nederlands en heb je in een ver verleden een jaar Duitse les gehad? Focus dan op je sterke punten en geef niet aan dat je Duits een score van 1 uit 5 heeft. Je minder goede punten kan je dan beter toelichten in een gesprek, aangezien je het dan kunt ombuigen naar iets positiefs en de nadruk op je sterke punten kunt leggen.

Tip 5: Let op het ontwerp

Wij krijgen veel sollicitaties binnen en ik merk toch wel dat een mooi en creatief CV ertussenuit springt. Dit blijft vaak net iets beter hangen dan wanneer jouw CV standaard is. Op Canva heb je hele leuke templates voor CV’s die je makkelijk naar eigen smaak kunt aanpassen. Kun je meteen je creativiteit laten zien!

Tip 6: Gebruik a-chronologische volgorde

We zijn erg geïnteresseerd in je meest relevante werkervaring en/of studie. Zorg er daarom voor dat je deze altijd bovenaan zet.

Tip 7: Bundel soortgelijke bijbaantjes

Heb je in het verleden veel bijbaantjes gehad, bijvoorbeeld in de horeca? Bundel deze dan tot één werkervaring, zoals Diverse horecabijbanen. Op deze manier houd je meer ruimte over voor werkervaring of activiteiten die relevanter zijn voor de functie waarop je solliciteert. Ook zorgt dit ervoor dat je het overzichtelijk houdt. Meer daarover in de volgende tip.

Tip 8: Houd het overzichtelijk

Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk blijft. Het kan verleidelijk zijn om er zoveel mogelijk informatie in te proppen, maar is niet altijd een voordeel. Zorg ervoor dat jouw kwaliteiten er echt uit springen.

Tip 9: Dat kan korter (mand)

De laatste tip houd ik kort, maar krachtig 😉. Zorg dat je CV niet te lang wordt, maximaal 2 pagina’s.

Zo dat waren ze, mijn gouden tips voor jouw CV. Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar jullie CV’s. Houd onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van alle actuele vacatures. Heb je vragen? Stuur een mail naar werkenbij@erocket.nl of spreek ons aan via de chat.